Monday, March 31

Isnin Punya Rasa

hari ini Isnin. hari pertama bekerja. esok dah nak masuk bulan April. sekejap sangat ku rasa masa berjalan.

setahun lebih sudah aku bekerja di sini.

dalam masa setahun, macam macam telah berlaku. dalam masa setahun, macam macam telah kau pelajari. dalam masa setahun, susah senang jatuh terduduk jatuh control ayu jatuh segala macam kau dah alami. dalam masa setahun ni jugak, dah ramai abam hensem aku temui #eh

masa akan terus berjalan. usia pasti kan meningkat. tanggungjawab kan bertambah. kesihatan itu perlu dijaga. siapa tahu sampai bila kita akan bertahan di atas bumi Allah ini.


*hai...aku dah kenapa.

sebenarnya entah kenapa aku rasa sangat tidak produktif untuk hari ini. adehh. monday blues betul hari ini. sepanjang bekerja, this is my first monday blues ever ~ errr.


#happyMondayeveryone

Friday, March 28

Madah Jumaat

Assalamualaikum dan Salam Jumaat.

kamu nak tahu sesuatu? tak mudah jadi seorang manusia ni kan. apatah lagi seorang manusia yang berguna, yang berjaya seperti yang diharapkan orang di sekeliling kamu.

aku? aku bersyukur punya keluarga yang sentiasa menyokong apa jua keputusan ku. bersyukur ke atas nikmat susah senang sehingga ke hari ini. cukup aku dapat membantu keluarga sedaya mampu, perlu ke aku menjaga hati orang lain jugak?

dah tentu perlu. tapi tak sepenting hati dan perasaan orang tua ku. cukup mereka tahu tindak tanduk ku, cukup mereka tahu siapa yang ada di sekeliling ku. doa mereka adalah yang terbaik buat hari hari ku. InsyaAllah.

yang di sekeliling pula, mahukan kau menuruti setiap patah perkataan mereka. (berbeza sekali dengan orang tua mu kan) apa kau fikir semudah itu kita perlu ikut setiap patah perkataan mereka? mudah bagi ku. kau buat mana yang perlu dan baik buat diri kau. elakkan aje mana yang tidak perlu, tidak sepenting yang lain.

tapi tidak bagi situasi aku. aku terima teguran dan nasihat. tapi pastinya dengan cara yang baik. cara yang boleh di tolak ansur. bukan dengan cara paksaan atau sindiran.

sangat mudah bagi kau utk memberi arahan. tapi adakah kau telah meletakkan keadaan kau di situasi ku sebelum kau melepaskan berdas das sindiran? apa yang kau mahu cuma kepuasan kau tercapai. tapi tidak kebajikan kami kau jaga. bukan sekadar jaga tapi ambil tahu. peduli walaupun tak banyak kau boleh tolong.

tidak apa, asal kau ikhlas :)

jagaan yang dulu
manjaan yang dulu
teguran yang dulu
sapaan yang dulu.

biar ikhlas niat mu. cukup kau sendiri tahu. cukup yang di atas tahu niat mu :)


jaga diri.

Wednesday, March 12

Hello?

sekarang ini, jarang sekali cek dapat lepak ber-blogwalking macam dulu. masa sangat tidak mengizinkan, kadangkadang diri sendiri yang tak mengizinkan masa. liat benar nak taip pendahuluan tapi isi dah berlegarlegar dalam kepala. nak cerita pasal apa cek pun tak tahu mana nak start haha. sat pk dulu kronologi cerita sepanjang tahun ni *cuba mengimbas kembali*

kalau nak habaq pasal hal kerja dan kerja sampingannya memang berjelar cek rasa. lepas je dari persembahan untuk MIDA Nite cek meneruskan aktiviti harian seperti biasa. awal tahun 2014, murah rejeki dapat job lagi (retis sangat iolls! :p) untuk buat persembahan NOHArian Fiesta pulak, retirement ceremony for our beloved CEO ; Datuk Noharuddin Nordin. kali ni ber-flashmob pulak.

dalam masa kurang dua minggu latihan, need to catch up five different songs memang mahu tak havoc mak jemah! tibatiba demam selsema batuk pulak datang. memang pakej! gitulah kalau dah payah nak demam, memang pakej yang datang nanti. semangat digigihkan jua. haipp!




video

kenit sekali kami. haha.

lepas dari itu, dapat pulak panggilan telefon daripada Abang Atai untuk ber-dikir barat. ganti tempat ahli asal pun jadilah. yang penting dapat merasa jadi lelaki. eh!



selesai berjoget, sekarang niat nak fokus untuk exam JPA pulak. gila. ingat lepas STPM dah selamat daripada exam bagai, rupanya tidak! hahaha. gitulah gamaknya bila dah jadi staf kerajaan ye dak. mahu tak mahu demi jawatan tetap akan ku hadapi dengan cool-nya. hiks!

sampai disini saja coretan kali ini. cerita banyak je lagi. tapi maybe next time ajelah. anything boleh jejak kitew di -

FB/Twitter : nureecha
IG : nurrisahosnan
DAYRE : nurylalysa.

yang penting kalian diluar sana jagalah diri, jagalah kesihatan dengan cuaca yang tak menentu dengan jerebu dan panasnya. kurangkan aktiviti diluar. banyakkan minum air suam. dan terus mendoakan yang terbaik buat petugas dan penumpang MH370 yang masih tidak diketahui keadaan mereka. semoga dipermudahkan segala urusan dalam menjejaki mereka. Amin.



#prayforMH370